Månedsinfo Eyde - Februar 2025

Tilbakeblikk på måneden som har vært

Det har kommet en del snø og vi har fått vært ute å aka og leika. De fleste barna koser
seg ute, men for noen kan det være litt vanskelig å bevege seg med så masse tjukke klær. Så her prøver vi å tilpasse så godt vi kan for alle. I januar kan vi også se tilbake på en tid med mye sykdom, håper på en bedre februar. Vi har feiret to bursdager, to barn som har fylt 2 år. Hipp, hipp hurra. 

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen i ulike årstider (R.-17). 

 

Dette skjer i tiden fremover 

Nå i februar så er studentene som vi hadde i høst tilbake, vi gleder oss veldig til å se hva det er de vil finne på med oss denne gangen. De skal være med oss i tre uker, uke 6, 7 og 8, og i disse ukene skal de ha ledelsespraksis. 

Det starter en ny gutt hos oss, han har sin første dag hos oss på Eyde mandag 3. februar. Vi vil ønske han hjertelig velkommen til oss, og så gleder vi oss til å bli kjent med han. Det er også to nye barn som starter hos oss i mars, vi gleder oss. :)

I februar så markerer vi samenes nasjonaldag, den er den 6. februar. Uansett om det er samiske barn eller ikke i deres barnehage, skal barnehagen gjennom arbeid med nærmiljø og samfunn bidra til at barna synliggjør samisk kultur. Personalet skal gjøre barna kjent med samisk kultur og levesett og knytte det samiske perspektivet til merkedager og hverdagsliv, kunst og kultur og mattradisjoner (R.-17). Nettopp derfor så skal vi denne uken ha mat fra den samiske kulturen, vi skal ha formingsaktiviteter og høre på samisk musikk. 

Barnehagen skal legge til rette for kulturmøter, gi rom for barnas egen kulturskaping og bidra til at alle barn kan få oppleve glede og mestring i sosiale og kulturelle fellesskap. Barnehagen skal by på varierte impulser, opplevelser og erfaringer og omfatte lokale, nasjonale og internasjonale perspektiver. Barnehagen skal synliggjøre samisk kultur og bidra til at barna kan utvikle respekt og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet. Barnehagen skal synliggjøre et mangfold i familieformer og sørge for at alle barn får sin familie speilet i barnehagen. (R.-17).

Foreldremøte – Det vil være et foreldremøte tirsdag 11. februar fra kl. 18.00 – 19.30 på Yli. Dette foreldremøtet vil handle om sammenslåingen av Villamoen barnehage og Sætrebo barnehage.            Håper dere prioriterer å komme!

Karneval skal vi ha den 28. februar, denne dagen kan barna kle seg ut, kanskje vi finner frem litt ansiktsmaling, og så skal vi kose oss og ha det moro. 

Tradisjonen med karneval kan dateres helt tilbake til 500-tallet. Karnevalet symboliserte også at vinteren var over og at våren var i anmarsj. Karneval feires i februar eller begynnelsen av mars, avhengig av når fastetiden faller, som igjen bestemmes av når påsken faller. Ordet karneval kommer trolig fra latin carne vale, som betyr «kjøtt, farvel». Siden det var forbudt å spise kjøtt i fasten (SNL). 

Fastelavn er den 2. mars i år, fastelavn var opprinnelig en betegnelse på kvelden før askeonsdag, som innledet den 40 dager lange fasten i forkant av påsken. Ordet fastelavn betyr «kvelden før fasten». Fastelavn faller mellom 1. februar og 7. mars (SNL).

 

Barns språkutvikling 

Det finnes fire hovedtyper aktiviteter som i særlig stor grad fremmer barns språkutvikling. Aktivitetene er like viktige enten det dreier seg om enspråklige barn, barn som lærer et andrespråk eller barn som har forsinket eller mangelfull språkutvikling. Disse fire hovedaktivitetene er: 

-       Musiske aktiviteter

De musiske grunnelementene er rytme, bevegelse og lyd. Grunnlaget for språket ligger i det musiske. Musiske aktiviteter er ikke bare sang, dans og musikk. Vi kan finne de musiske elementene i sanger og dikt, i rim og regler og i språklek. Barn blir lett fenget når vi bruker musiske aktiviteter, og de trenger ikke å være kommet langt i språkutviklingen for å delta. Når vi bruker rim, regler og sangleker – gjerne med bevegelse til – kan alle bli inkludert i fellesskapet gjennom gleden over rytmen, bevegelsen og ordene. Det skjer mye god språklæring når barn er med og synger. Ikke minst for flerspråklige barn kan det falle mye lettere å synge på norsk enn å snakke norsk. Innholdsforståelsen av sangene – både hos de enspråklige og flerspråklige – kommer etter hvert. 

-       God samtale

Ikke alle samtaler er gode samtaler. En god samtale er preget av gjensidighet. Den foregår i en følelsesmessig god atmosfære, og den handler om et emne som engasjerer samtalepartnerne. Den gode samtalen handler om emner som det er verdt å forholde seg til. Gjennom den gode samtalen får barn ord og begreper som hjelper dem til å skape mening i og forstå sin egen tilværelse. I den gode samtalen lytter deltakerne til hverandre, og de reflekterer over hva som blir sagt. Det er den voksne sitt ansvar å skape gode samtaler med barn. Foruten å være oppmerksomme på hva barna er opptatt av og samtale om det, må de voksne ha bevissthet både om sin egen språkbruk og sin rolle i samtalen. I nyere forskning på hvilke kvaliteter i barns samhandling med voksne som fremmer språklæring, fastslås det at de voksnes evne til å gi en lyttende og anerkjennende respons til barna er sentral.   

-       Samvær omkring tekst

Med samvær omkring tekst, menes det situasjoner der en voksen forteller og leser for barn, og der de samtaler om tekstene. Ved å lytte til og samtale om tekstene utvikler barna evnen til å danne sine egne indre bilder ved hjelp av språket. 

Her vil jeg også minner dere på samarbeidet vi har med biblioteket. Tøypose-biblioteket er i garderoben, håper dere fortsetter å bruke dette like mye som dere har gjort. :)

Allsidig lek

Barn leiker fordi det er gøy og fordi det gir opplevelser sammen med andre. I et forskningsprosjekt som heter «Gode barnehager for barn i Norge», er en av konklusjonene at barn mellom ett og tre år lærer mer språk gjennom frilek enn gjennom voksenstyrt språkopplæring. Lek der barna får være spontane, umiddelbare og bruke nysgjerrigheten sin i god samhandling med voksne, løfter språkutviklingen på en naturlig måte.

Barns språkutvikling – Anne Høigård.

 

Litt praktisk info

Onsdager: 

På onsdager er det nistedag i barnehagen, barna må denne dagen ha med seg tursekken sin med sitteunderlag, niste, ei drikkeflaske og noe snaks (eks: kjeks, frukt, yoghurt eller smoothie). Det kan være lurt om kjeks, yoghurt eller lignende ikke ligger i samme boks som maten, da det ofte er noen som ikke vil spise maten sin når de ser fristelsene. :)

 Sykdom: 

Omgangssyke, oppkast & diaré: Barn med oppkast og/eller diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie.  

Feber: Barn med feber anbefales å bli holdt hjemme til de har vært feberfrie i et døgn. 

Almenntilstand: Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt: Får du god kontakt med barnet som vanlig? Vil barnet leke? Har barnet lyst på drikke? Har barnet jevnlig våte bleier? Har barnet normal hudfarge? Virker det som barnet strever med pusten? Har barnet problemer med å holde seg våken? 

 

Dagsrytmen på Eyde:

Kl. 06.45 – Barnehagen åpner

Kl. 07.15-08.15 – Frokost

Kl. 09.00 – Vi deler oss i mindre grupper

Kl. 10.30 – Bleieskift

Kl. 11.00 – Lunsj

Kl. 11.30 – Sove eller lek inne/ute

Kl. 13.30 – Bleieskift

Kl. 14.00 – Fruktmåltid

Kl. 14.30 – Lek inne/ute

Kl. 16.30 – Barnehagen stenger

 

Hilsen Monica, Line, Elisabeth, Siv, Hanne, Caroline, Yina og Merethe <3