BIRKELAND – 2024/2025
Hverdagen til barna i barnehagen består av lek. Leken kan bidra positivt i barnas utvikling. Gjennom lek bruker barna fantasi, kreativitet, språk, kropp, og ikke minst bygger opp vennskap med andre barn. Det er viktig at barna lærer om lek og vennskap ogdette kan vi lære dem i samlinger, gjennom bøker, sanger og i praksis i lek.
Vi har på grunnlag av dette valgt å ha LEK OG VENNSKAP som årets tema på Birkeland. Gjennom lek kan barna utforske miljøet og utfolde seg kreativt. Den bidrar til barnets intellektuelle, emosjonelle, sosiale og fysisk– og motoriske utvikling. Den er også med å styrke barnets identitet og selvfølelse. I lek deltar barnet med hele seg. De bruker både hode og kropp, sanser og følelser. Leken er med på å danne grunnlaget for barns evne til refleksjon, konsentrasjon, innsatsvilje og kreativitet. Barna bruker leken for å bli bedre kjent med seg selv, men også å lære og erfare de typiske sosiale normene vi har. Det er i leken barna kan utforske og erfare hvordan man tilpasser seg andre. Når må man ta hensyn til andres behov og ønsker? Og når er det viktig å hevde seg selv og stå for det en selv vil?
Lekegruppen gir oversikt, struktur og trygghet(E.B. Ruud 2010).
Lekegrupper er med på skape trygghet og tilhørighet. Når vi ser barna i lek, ser vi som oftest en gjeng som leker sammen. Vi kan bygge opp disse vennskapene ved å fordele barna i grupper, slik at barna får mer rom til å leke sammen. Lekegruppene kan også brukes som støtteapparat for barn som trenger mer ro og tryggere omgivelser for å komme seg inn i lek. I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne. Barnehagen skal aktivt legge til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. Barnas selvfølelse skal støttes, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov. - Rammeplan for barnehagen, s. 22-23 Vennskap bidrar til en følelse av deltakelse og fellesskap som igjen bidrar til positiv selvfølelse. For mange av barna er det lekekameratene som gir de glede av å komme i barnehagen, og det er viktig for oss å bevare den gleden. Det er også viktig at vi bidrar til at alle barna får kjenne på gleden over å ha noen å leke med. Det er i disse situasjonene vi voksne blir en viktig del av leken til barna. Vi må være en støtte og medhjelper for at barna får mulighet til å utfolde seg i leken. Vi skal være der for å veilede og tilrettelegge leken på best mulig måte, både for at barna skal få den kunnskapen de søker men også hjelpe til å ta vare på og inkludere de andre med i leken.
Samspill og lek med venner kan bli kvalitativt annerledes en lek med andre barn siden vennskap handler om å kjenne på trygghet på hverandre og hverandres kommunikative uttrykk. Noen ganger ønsker barn å skjerme leken fra andre en venner og de de har valgt selv fordi leken krever stor sosial innsats av barna når det kommer til å forstå hverandres intensjoner og kommunikasjon. (Corsaro,2003; Greve, 2007).
Barnehagen skal være en arena der barn får muligheten til å tilfredsstille nysgjerrigheten og være i situasjoner der kun fantasien blir et hinder. Vi skal være trygge gode voksne som barna kan komme til å stille de vanskelige spørsmålene om de vanskelige tankene og få ærlige svar. Vi er de gode samtalepartnere som setter seg ned og lytter når de har noe å fortelle, som får høre deres tanker om eventuelle forandringer i deres liv og blir deres støttespiller i livet sammen med dere hjemme. Temaet vil også bli tatt opp og jobbet med i samlinger. Der vil vi både snakke om det å ha venner, følelser rundt det å ha venner og følelser som kan oppstå i lek med venner, og de andre barna i barnehagen. Hvordan vi har jobbet med temaet og hva vi gjør fremover vil vi utdype mer fra hver barnegruppe i månedsinfo.