Månedsplan for Birkeland - Februar

Månedsbrev for februar 

I januar har vi fortsatt rutinen med samling hver morgen kl.09.30 før vi deler oss i grupper. Gruppene blir delt på kryss og tvers av aldersgruppene, men vi har også begynt med at hver aldersgruppe får en formiddag i uka hvor gruppa er ren aldersgruppe. De formiddagene vil vi bruke på tema aktiviteter og andre aktiviteter/samlinger tilpasset de ulike aldersgruppene.Nå som været har begynt å tillate det så har vi også hatt utegrupper.    

 

Dette skjer i februar: 

I februar er vi så heldige å få tilbake de to studentene vi hadde her i høst. De skal ha ledelsespraksis og skal være her i 3 uker. Uke 6,7 og 8. Temaene for måneden blir samefolkets dag og karneval. I forbindelse med det vil vi lære om samefolket ved å ha fokus på det i et par uker før samefolkets dag.  

“Gjennom arbeid med nærmiljø og samfunn skal barnehagen bidra til at barna blir kjent med at samene er Norges urfolk, og får kjennskap til samisk kultur. (Rammeplanen for barnehagen, 2017, s.57.) 

I slutten av februar er det karneval så frem mot det så vil vi fokusere på det og lage litt pynt som vi kan pynte avdelingen med. 

 

Viktige datoer 

  • Uke 6 samisk uke – 6. februar samenes nasjonaldag 

  • Tirsdag 11. Februar - Foreldremøte på Yli kl.18 -19.30 om sammenslåingen av Villamoen og  Sætrebo. 

  • Karneval 28.02 

  • Fint om dere gir beskjed om barna deres skal ha noe fri i vinterferien (Uke 8). 

 

Klær 

Fremover er det fint om barna har både dress og regntøy i skapet. Har de foret regntøy så ta med det. Hvis ikke de har, så ta med vanlig regnbukse som vi kan ta utenpå dressen.  

Skift i skapet 
 
-Ull/superundertøy 
- Bukse 
- Genser 
- Truser 
- Sokker 
 
I skuffen 
- Mellomlag ull eller fleece 
- Hvertfall 2 par votter 
- Lue og hals 
- Varme sokker 
- Ull/superundertøy 

Liv og røre 

Liv og røre et helhetlig, universelt og helsefremmende program som blir støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Å fremme helse, trivsel og inkludering som grunnlag for læring og livsmestring for alle barn og unge i fylket er hovedmålet. I ett og samme program skal kosthold og matglede, fysisk aktivitet og bevegelsesglede og det psykososiale miljøet fremmes. 

 

Språkutvikling 

Språkutvikling blir ofte forbundet med at barn lærer ord, uttale og grammatikk, men språkutvikling handler også om å lære hva språket skal brukes til og hvordan det skal brukes. Det handler også om utnytte de kroppsspråklige og prosodiske signalene som er en del av kommunikasjon. Prosodi handler om de musikalske sidene ved uttalen, tone, trykk, lengde, rytme og pauser.For barnets liv betyr et velutviklet språk mye både nå, men også senere i livet. For sosiale relasjoner og vennskap er språket avgjørende og barnehagen har en viktig jobb med å sørge for at alle barn uansett forutsetninger får gode muligheter for kommunikativ utvikling ved å delta i meningsfylt kommunikasjon i samvær med barn og voksne daglig (Høigård, 2019, s.167). 

Det er fire forskjellige typer aktiviteter som i særlig grad fremmer språkutvikling hos barn. De fire aktivitetene er like viktig for alle barn om det er enspråklige barn, barn som lærer et andre språk eller barn som har en forsinket eller mangelfull språkutvikling. Aktivitetene er musiske aktiviteter, god samtale, samvær omkring tekst og allsidig lek. Barnet må delta aktivt i aktivitetene og de må foregå i en atmosfære der det lønner seg følelsesmessig for barnet å delta. I barnehagens arbeid har de fire aktivitetene alltid stått sentralt. De fire aktivitetene er ikke aktiviteter vi gjør for at barn skal lære språk, men er sentrale deler av alle samfunnskultur. Disse aktivitetene gjør at når barn deltar så trer de inn i et kulturfellesskap og blir medskapere av kulturfellesskapet. Når de er en del av denne prosessen tilegner de seg også språk. Kulturarbeid og språkarbeid er to sider av samme sak. (Høigård, 2019, s.168).