Månedsplan for Mars

Hva gjorde vi i februar? 

 

I februar har vi hatt besøk av studentene, uke 6-8. De har gjennomført ulike oppgaver sammen med barna, som omhandlet ledelse. Utenom dette har de blitt kjent og lekt mye med barna :) 

Vi har hatt om samer og feiret samenes verdensdag den 6 februar. I denne forbindelsen har vi hatt ekstra fokus på samene på avdeling. Vi har hengt opp bilder, hørt på samiske eventyr, sanger, lest bøker i samling og i grupper og malt og laget ulike samiske kunstverk☺️ vi har også valgt ut samisk tradisjonell mat denne uken, Bidos og Ghekko. Vi har lært og erfart sammen i felleskap, men også i alders delte grupper ☺️

Vi avslutter februar med karneval :D  

 

 

Dette skjer i mars: 

1.03 begynner det et barn fra eydehuset hos oss :) 

Vi fortsetter den gode rutinen med samling ca 09.30, deretter deler vi i grupper. Vi har etter nyåret forsøkt å ha en dag i uken hvor hver gruppe er aldersdelt, og dette tenker vi å fortsette med. 

Årstiden går over til vår og vi nyter lysere dager og mildere vær. Snøen smelter og det blir enklere for barna å komme seg frem. Så langt vær og temperaturer tillatter det prøver vi oss på en liten tur på onsdager. Siden det fortsatt kan være litt kaldt i været for barna å spise ute velger vi å ta korte turer i begynnelsen. Eplehagen er et stort området med mange muligheter, og vi velger derfor å benytte oss av den fremover. 

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider.

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring.

 - Rammeplan for barnehagen, s. 52

Det er alltid spennende å se hvordan naturen forandrer seg i løpet av våren. Snøen blir borte og etter hvert titter både blomster og insekter opp igjen, det er alltid stas med den første vårblomsten. Vi gleder oss til å kunne være mer ute og nyte dagene i finværet. 

 

Datoer som er viktig å huske på: 

- 28. 03 er det planleggingsdag, da er barnehagen stengt. 

I mars vil vi begynne med påskeforberedelser, dette vil vi gjøre gjennom samlinger og formingsaktiviteter. 

 

 Klær 

Fremover er det fint om barna har både dress og regntøy i skapet. Har de foret regntøy så ta med det. Hvis ikke de harså ta med vanlig regnbukse som vi kan ta utenpå dressen.  

Skift i skapet   

-Ull/superundertøy
 
- Bukse
 
- Genser
 
- Truser 
 
- Sokker 

 

I skuffen 

 - Mellomlag ull eller fleece 

- Hvertfall 2 par votter
 
- Lue og hals
 
- Varme sokker 
 
- Ull/superundertøy 
 
 
Liv og Røre
 
"Vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse" (Rammeplan)
 
Gjennom liv og røre har vi et ekstra fokus på mat og motorikk. Vi ønsker å gi barna positive erfaringer ved bevegelse og matglede. Dette gjør vi ved å tilrettelegge for aktiviteter som går på bevegelse, men også mestring. For eksempel ha hode - skulder - kne og tå i samling, enkle regelleker i utetid og sang og musikk i frilek. Ved mat har vi med barn som er med på deler av matforberedelser. Dette kan være alt fra å kutte opp grønnsaker, røre i kjele, legge ut fiskepinner og dekke på bordet. Se gjerne i album for Liv og røre, der blir det lagt ut mye bilder om hva vi gjør i hverdagen tilknyttet bevegelse og matglede. 
 
 
 Å være utvilt for barnehagehverdagen 
 
I FNs barnekonvensjon står det at «alle barn har rett til lek, fritid og hvile». Dette gjenspeiles også i Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver: «Barna skal ha mulighet til ro, hvile og avslapping i løpet av barnehagedagen».(Kunnskapsdepartementet, 2017). 
Alle barn er ulike, noe de må få være. Og det gjelder også når det kommer til søvn. Det kan være vanskelig å vite hvor mange timer søvn et barn trenger og når man bør legge seg, men søvn er helt avgjørende for at vi skal fungere.
Å være i barnehagen er krevende for små kropper, særlig når en har lange dager. Mange barn tilbringer tilsvarende en arbeidsdag i barnehagen eller mer. Dermed er behovet for nok søvn grunnleggende for oss alle, uansett alder. 
 
Å gi barnet nok søvn bidrar til at de blant annet har bedre humør, blir mindre syk, blir smartere, lærer å tåle mer. 
   - Kroppen vasker seg selv på innsiden når vi sover >  Søvnen fjerner skitten fra dagen før så vi orker mer. Den biologiske utviklingen av hjernen varer frem til vi er i tjueårene. Mesteparten av denne utviklingen skjer når vi sover. Unødvendige koblinger fjernes, mens viktige koblinger forsterkes. Dette er særlig viktig i barndommen, da denne «reseten» av hjernen er en viktig forutsetning for både læring og kognitiv utvikling. 
 
   - Det er om natten barnet vokser, ikke om dagen. Om natten har kroppen produsert veksthormoner, jobbet med immunforsvaret og styrket motstanden mot stress.
 
   - Immunforsvaret vårt blir fornyet om natten. For hver time vi sover øker motstandskraften. Kroppen lager «drepe-celler» som angriper bakterier og virus så vi blir mindre syke.
 
   -  Underskudd på søvn kan gi hodepine.Nok søvn gjør oss smartere. Søvn er nødvendig for lagring av ny informasjon. Om vi ikke sover nok, risikerer vi å glemme alt vi har lært dagen før. Å sove er å trykke på «lagringsknappen». Søvnbølgene overfører ny kunnskap fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen og hjelper oss å automatisere for eksempel motoriske ferdigheter som sparke ball.
 
   -  Blått lys fra skjerm er en søvn tyv som vekker hjernen, så det tar mye lengre tid å sovne. Blått lys gjør at kroppen slutter å produsere melatonin – søvnighetshormonet. Derfor er det dumt å se på telefon eller ipad nær leggetid. 
 
   - Vi bør unngå å gjøre aktive ting rett før leggetid. Kroppen og hjernen trenger hjelp til å roe ned.  
 

 Visste du at: 

Rundt toårsalderen er søvnsyklusen ca. 75 minutter, og den øker gradvis til ca. 80–90 minutter, som hos voksne, ved seksårsalderen. 

Søvnen deles inn i fem ulike stadier, stadium en til fire og REM-søvn. Det skilles fra hverandre ved hjelp av å registrere hjernebølge, muskelspenning og øyebevegelser. Når vi sovner går vi først inn i stadium 1. Dette er en overgangsfase mellom søvn og våkenhet. Kort tid etter går vi inn i stadium 2. Dette stadiet kalles gjerne for lett søvn. Om lag 20 minutter etter innsovning går vi inn i stadium 3, som er dyp søvn. Etter dette går vi over i stadium 2 igjen, før vi går inn i REM-søvn. Så går vi inn i dypere søvn igjen, før det kommer en ny REM-søvn (REM-søvn er søvn med hurtige øyebevegelser) (Bjorvatn, 2018).   

  

 

Når et barn sover i 30 minutter i barnehagen bruker kroppen 20 min på å komme seg i dyp søvn, da får barnet kun 10 minutter dyp søvn i barnehagen. Dyp søvn er det viktigste stadiet for å bli uthvilt og fungere bra resten av dagen eller neste dag. Under dyp søvn øker blant annet veksthormonproduksjonen (Bjorvatn, 2018). Når kroppstemperaturen begynner å stige og melatoninproduksjonen begynner å gå ned, produseres det også mer stresshormoner som adrenalin og kortisol, og kroppen gjør seg klar for dagen (Sørensen, 2003). Det er dermed viktig at barn får nok søvn både på kvelden og på dagtid.  

En annen konsekvens for barnet når det ikke får nok hvile og lange dager, er barnets opplevelse av hverdag i barnehagen.  Barna bruker mange sanser og har mange inntrykk i løpet av en barnehagedag. Dette bruker de masse energi på, men det er ikke så lett å se at barnet blir sliten av dette før "det er for sent". Når barna er slitne påvirker dette deres sosiale samspill med barn og voksne, de er utenfor sitt toleransevindu. (Toleransevinduet viser det spennet av aktivering som er optimalt for et individ, litt mer om det her: https://www.youtube.com/watch?v=XNUtYaS6wfQ

 

Hva kan vi gjøre for å gi barna best utgangspunkt for barnehagedagen? 

   - La barna hvile ved behov, lengde varierer fra barn til barn, men anbefales minst 45min, slik at de får nok dyp søvn. 

   -Tilrettelegging av aktiviteter hvor barna får roligere puls , slik som boklesing og bordaktiviteter.

   - De fleste barna har 8 timer (en arbeidsdag) i barnehagen, grunnet foreldrenes jobb, noe vi har full forståelse for, men om man innimellom har mulighet til å hente før kan dette også være positivt. Eks om barnet ditt stadig er veldig sliten mot slutten av uka, kan det ha mye å si å bli hentet 30min før en dag. 

   - Lytte til barna og deres behov.  

 

Kilder: 

Bjorvatn , B. (2018, 01 26). helse-bergen.no. Hentet fra Søvnregistrering og søvnstadier: https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/sovnregistrering-og-sovnstadier 

- Barnekonvensjonen: https://fn.no/avtaler/menneskerettigheter/barnekonvensjonen 

- Sørensen , E. (2003, 01 09). Tidsskriftet.no. Hentet fra Tidsskr Nor Legeforen 2003; 26-9: https://tidsskriftet.no/2003/01/oversiktsartikkel/sovn-og-utvikling-hos-barn-og-unge 

https://www.barnehage.no/kronikk/la-barnet-sove-i-barnehagen/133732