Siden sist……
Vi har kommet oss gjennom noen uker i februar som har vært både våte, snøfylte, glatte og solfylte….men samtidig har vi fått fylt opp sekken vår med enda flere gode opplevelser, som vi har gjort sammen i fellesskap.
« I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne.» Rammeplanen 2017 s 22
Samisk uke – vi brukte denne uka på å bli kjent med noe av den samske kulturen. Vi hørte på samisk musikk og joik. Leste og kikka på samiske eventyr og historier. Vi snakka om reinsdyr, lavo, kofter m.m….
Vi laga en Lavo inne på avdelingen, dr barna fikk seg ett lite sted å leke med forskjellige dyr, lese bok m.m..
Mandag, torsdag og fredag smakte vi på ulike samiske retter. Bidos, Ghakko og Pizzasnurrer med reinskav.
Vi lagde langbord, hvor barna satt på reinsdyskinn og spiste Bidos og vi lagde koselige sitteplasser rundt bålpanna når vi steika og spiste pizzasnurrer ute :)
Forskerdag - vi har vært forskere for en dag. Vi starta med å lage en vulkan i samling. Deretter gjorde alle sammen ett forsøk på å spidde en ballong uten av den gikk i stykker, vi mala med lim, salt og maling og vi kikka på ulike steiner i mikroskop. Barna syns det er spennende og gøy når det blir litt annerledes dager :)
I arbeid med fagområdet kunst, kultur og kreativitet skal personalet stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering.
R-17 s 51
Fonologisk Bevissthet - vi har starta med å gjøre oss kjent med lydene til de ulike bokstavene vi har i alfabetet vårt. Boka vi bruker til dette er : "Bokstavsommaren" , som vi har lånt på biblioteket. Boka handler om Zara og Styrk og har 29 ulike historier. En historie til hver bokstav. Når vi har presentert en bokstav fra boka har vi sett en filmsnutt fra Lesekorpset på NRK. En engasjert gjeng med barn som følger godt med :)
Fonologisk Bevissthet er bevissthet om språkets form, og hvordan språket er bygget opp av lyder. Det kan innebære å lære seg å rime, klappe stavelser og lytte ut lyder i ord. Fonologisk Bevissthet er viktig, fordi det henger sammen med evnen til å lære seg å lese. Språkhjerte.no
Gjennom arbeid med fagområdet kommunikasjon, språk og tekst skal barnehagen bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer.
Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling.
Personalet skal invitere til utforsking av både muntlige språk og skriftspråk.
R-17 s 47-48
Fremover...
Temaet "Hele meg" - Vi er snart kommet til slutten av dette pedagogiske opplegget. De to siste kapittlene som vi kommer til å fokusere på fremover er:
1. Hvordan blir kroppen til
2. Grensesetting.
Hensikten med dette opplegget er å ruste barna mot kroppspress, bidra til økt kunnskap om grensesetting for egen kropp og styrke selvfølelse og individ, og å forebygge vold, seksuelle overgrep, og grenseoverskridelser.
I tillegg har nesten alle barna vært gjennom samling om Vold og Overgrep, som er noe alle barn skal ha kjennskap til.
Vårtegn -
Hva dukker opp av jorda når det blir varmere ute og snøen forsvinner? Hva skjer med trærne? Barna har vært opptatt av søppel når vi har vært på tur. Så vi haar avtalt at når all snø er borte må vi ta en runde i gatene og i skogen for å plukke opp det som ikke hører hjemme der :)
Liv og røre -
Vårt prosjekt med å være i bevegelse og gi barna høy puls iløpet av dagen er noe vi fortsetter med. Onsdag er den dagen vi har satt opp til å presentere en aktivitet for barna. Om vi er på tur eller ikke :)
Fremover blir det også lettere å bevege seg ute når is og snø etterhvert blir borte.
Foreldresamtaler - Våren er på vei og det betyr at samarbeidet med skolene starter. Alle skoler har satt opp datoer for skolebesøk, det betyr også at vi fremover blir invitert på overgangsmøter. Da er det viktig at vi har gått gjennom samme skjema som vi gikk gjennom i høst med dere foresatte. Dette er info som vi kan overlevere til skolen med deres samtykke :) Dette skjemaet blir en av flere faktorer som bidrar til en tryggere overgang for barna deres.
Det blir også lagt ut noen punkter på Tavla på Kidplan som vi ønsker dere ser på før dere møter til samtale.
Følg med på Kidplan for samtaletider. Finner dere ikke tid som passer, så gir dere beskjed.
"Barnehage og skole bør utveksle kunnskap og informasjon som utgangspunkt for samarbeid om tilbudet til de eldste barna i barnehagen. Barnehagen må ha samtykke fra foreldre for å dele opplysninger om enkeltbarn på skolen. " R-17 s 33
INFO:
- Sjekk skap og skuffer at barnet har nok skift.
- Regntøy/Støvler/Regnvotter er fint å ha fremover.
- Tynnere lue/pannebånd
- 7.3.... Milan 6 år
- 28.3 - PLANLEGGINGSDAG - BHG STENGT!
Vårhilsen
Hege, Linda, Eirik og Janne