Tilbakeblikk:
I uke 6-8 har vi hatt besøk av to studenter som har hatt ledelsespraksis. De har hatt en aktivitet hver med barna, en inne og en ute. De har også hatt lederdager, hvor de skulle lede oss personalet gjennom en hektisk barnehagehverdag. Studentene hadde to forskjellige fokusområder, ressursfordeling og korte uformelle møter.
Ressursfordeling er oss personalet og hvordan lederen plasserer oss ut ifra behov. Rollen som ressursfordeler handler om at samhandling og samarbeid om det pedagogiske påvirkes av at lederen organiserer og bruker personal ressursene på best mulig måte, for god pedagogisk praksis (Bøe & Hognestad, 2024, s. 118).
Ledelse gjennom korte og uformelle møter vil si at den pedagogiske lederen tar initiativ til å samle noen eller alle medarbeiderne på avdeling for dialog, avklaring og avgjørelser som er nødvendige for å justere og/eller løse situasjoner eller hendelser som oppstår (Bøe & Hognestad, 2024, s. 67).
Sameuke
Vi hadde en hel uke hvor vi feiret samenes nasjonaldag (06.02) og da spiste vi wok med reinsdyrkjøtt, bidos og gahkko, som er samiske matretter. Barna virket til å like denne maten godt. I tillegg malte barna reinsdyr som henger i garderoben vår. Vi hadde nordlys og samisk musikk på i garderoben på nasjonaldagen.
Karneval
Fredag 28. februar hadde vi karneval. Barna kledde seg ut, og det gjorde de voksne også. Vi så på film, spiste stekt ris som Yina laget til oss og vi hadde is til dessert etter frukt, da satt vi ute i det fine været. Vi hadde også disco, noe barna liker veldig godt.
I våre temauker har vi som regel fokus på de kroppslige inntrykkene og sanseopplevelser.
Lek
Hentet fra Rammeplan for barnehage:
«Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre» (s. 20).
Hvorfor er leken så viktig når vi retter oppmerksomheten mot læring?
Først og fremst på grunn av den motivasjon og det engasjement som ligger i barns lek, men også fordi det i leken utvikles vennskapsrelasjoner og følelse av sosial og kulturell tilhørighet som er viktig for læring. Vennskap og sosial og kulturell kompetanse har vist seg å virke sterkt inn på både trivsel og læring i bred forstand.
Lek og læring er ulike fenomener, men har også fellestrekk, som lyst, kreativitet, valg og meningsskaping hevder Johansson og Samuelsson. For småbarnsalderen bygger de gode læringsprosesser på lek, samtidig som læringen også styrker barns forutsetninger for lek (Lillemyr, 2011, s. 70-71).
Bøe, M. & Hognestad, K. (2024). Pedagogiskmedledelse i barnehagen – et praksisperspektiv. Fagbokforlaget.
Lillemyr, O. F. (2011). Lek på alvor. 3. utg. Universitetsforlaget.
Ulike lekefaser:
-
Bevegelseslek: titt-tei lek, sentrerer rundt barnets sanser og motorikk.
-
Konstruksjonslek: interesse for leker som skaper noe., byggematerialer til konstruksjon og bildeskapende teknikker.
-
Sosial lek: Starter ofte med parallell lek, mer kommunikasjon når de er eldre. Rundt 3år vil de begynne med «late som».
-
Rollelek og regellek: Går gjerne hånd i hånd. Barna etablerer leken gjennom kommunikasjon, de vil forhandle regler underveis.
Kommende måned:
Vi ønsker velkommen til to nye barn, det blir tilvenning i uke 10 og 11.
Fredag 28. mars er det planleggingsdag og derfor er barnehagen stengt denne dagen.
Nå begynner det å bli mildere ute, noe som betyr at det blir ganske vått når all snøen smelter. Det er derfor viktig at barna har med seg klær til det. Regntøy/en god parkdress, støvler, og regnvotter og regnhatt/sydvest dersom de har det.
Nå har vi startet med smågrupper på formiddagen, noe som vil si at det er viktig at barna blir levert før kjernetiden, klokken 09.00. Her kan vi tilrettelegge for lek ut fra barnas behov og bruke språkgrupper for eksempel.
Dagsrytmen på Eyde:
Kl. 06.45 – Barnehagen åpner
Kl. 07.15-08.15 – Frokost
Kl. 09.00 – Vi deler oss i mindre grupper
Kl. 10.30 – Bleieskift
Kl. 11.00 – Lunsj
Kl. 11.30 – Sove eller lek inne/ute
Kl. 13.30 – Bleieskift
Kl. 14.00 – Fruktmåltid
Kl. 14.30 – Lek inne/ute
Kl. 16.30 – Barnehagen stenger
Hilsen Monica, Line, Elisabeth, Siv, Hanne, Caroline, Yina og Merethe <3