April 2025 - Bjørnehula

April er vi kommet til - vi har allerede kjent på sol og varme. Blomster har begynt å titte frem og vi kan endelig ha mindre klær på oss ute og lettere sko :)

Siden sist...

Ta vare på naturen står det i Rammeplanen for barnehager:

"Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn.

Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen."

                                                                                                                  Rammeplanen s 10-11

Når snøen forsvinner dukker det opp mye rart som har blåst avgårde og mennesker har kasta fra seg. Vi har vært miljødektektiver for en dag. Vi gjorde oss kjent med "Blekkulf" og var på søppeljakt etterpå :) 

 

Når været har blitt mildere ser vi at utetid er noe vi har mulighet for å gjøre mer av. Vi har en gruppe barn som koser seg veldig ute, opptatt av fotball, klatre, løpe, sandkasselek m.m.. 

Småkryp har begynt å dukke opp i bakken, så dette har vært noens interesse noen dager.

"Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehaen bidra til at barna opplever og utforsker naturen og naturens omgigelser og får kunnskap om dyr og dyreliv."

                                                                                                                R-17 s 52-53

    

Verdensarv.....

Vi har vært på Yli og hatt en samling i forhold til prosjekt "Verdensarv"

Denne dagen hadde vi et nytt kapittel i verdensarvhistorien til byen vår. Denne gangen var det Birkeland som skulle få sin dag i «solen». Birkeland var en smart forsker og oppfinner. Han likte og forske på nordlyset – men for å finansiere dette fant han opp andre ting som kunne gi han penger til forskning. Vi snakket mye om jorda i dag og stjernebilder

- hvor er nordstjerna/polarstjerna?

Hva er egentlig nordlyset – det er små eksplosjoner fra sola - men de er ikke farlig.

""på den gamle 200 lappen er det bildet av Birkeland"

"Birkeland forsker på Nordlyset"

"Birkeland hadde en grønn kanon?"

"det er bildet av Admini på pengen til Thailand....!"

 

Fremover........

Påskeverksted:

Påsken nærmer seg og vi har starta så  smått med påskeverksted. Stort sett alle syns det er spennede når vi jobber med ulike formingsmateriell. SÅ får vi se hva vi klarer å trylle frem til påske i år :)

Skolebesøk:

Iløpet av april skal alle barna fått vært på skolebesøk. Dette er en dag der barnehagen blir med de barna som skal begynne på de ulike skolene. Alle skoler har satt opp sine dager for besøk. Se i kalenderen når ditt barn skal på besøk :)

" Å styrke sammenhengen mellom barnehage og skole er å legge tilrette for et helhetlig opplæringsløp som ivaretar enkeltbarnets behov. Det handler både om et barns læringspotensiale ivaretas, støttes og utvikles på et tidlig tidspunkt, og at barnet får mulighet til å bygge videre på kunnskaper og erfaringer fra barnehagen i et videre skoleløp."

                                                                                           " Fra Eldst til yngst"

                                                                                           Veileder for samarbeid og sammenheng med barnehage og skole.  s 8

 

Bading:

Vi har fått vært en tur i bassenget på YLI, som var veldig gøy. Ny tur er satt opp Torsdag 11.4. Da blir det bading og gymsal. Så får vi se om vi får mulighet til å få til flere turer før ferie :)

PS: Hvis noen savner bilder fra bading så legger vi ikke ut disse på Kidplan, vi lager en "plakat" som barna får i permen sin.

 

Boklek:

 Vi er invitert til Boklek på Biblioteket sammen med flere andre barnehager den 22.4 kl 10.

Vi skal få presentert boka "Alle sammen teller" av formidler Marianne Sundal.

Dere kan lese mer om prosjektet "Boklek" her: https://boklek.no 

Beredskapsuke – Uke 17

Vi snakker om førstehjelp denne uka. Bruker Henry som ett pedagogisk Verktøy, som er laga av Røde Kors.

Les mer om Henry her: https://www.rodekors.no/forstehjelp/forstehjelp-for-barn/  

 

 

 

Høytlesing….. 

Leser dere bøker hjemme? 

Forskning viser at barn som blir lest for hjemme og som har foreldre som leser mye selv har gode forutsetninger når de begynner på skolen.  

Hvor langt barna har kommet i leseutviklingen når de begynner på skolen har sterk sammenheng med hvordan lesemiljøet er i barns hjem fra dem er små. 

Det å lese for barna fra tidlig alder av er med på å påvirke barns vokabular og fonologisk bevissthet. Fonologisk bevissthet handler om å bli oppmerksom på de forskjellige lydene i språket og er viktig for den første bokstavinnlæringen. 

(Artikkel fra UIS - 2022) 

Les gjerne mer her: 

 

 

 

Ti grunner til å lese høyt for barnet: 

 1. Høytlesing er et godt utgangspunkt for å snakke om livet. Når du leser høyt for barnet ditt åpner du for samtaler og diskusjoner. Barnet kan snakke om sine erfaringer med utgangspunkt i det som skjer i bøkene. 

2. Høytlesning skaper gode relasjoner mellom foreldre og barn. Høytlesing er en hyggelig sosial aktivitet i en ellers travel hverdag. Møtene og samtalene rundt litteraturen skaper fellesskap og gjør at du blir bedre kjent med barnet ditt. 

3. Høytlesing stimulerer barnas fantasi og nysgjerrighet. Når du leser for barnet er barnet selv med å dikte i fortellingen og skape sine egne bilder. Litteratur stimulerer barnas fantasi og lyst til å vite mer. 

4. Høytlesing bidrar til å øke barnets sosiale ferdigheter. Gjennom litteraturen får barnet erfaringer med situasjoner som det ikke får erfaringer med i den vanlige hverdagen. Barnet øver seg også på å leve seg inn i og forstå andres situasjon og følelser. 

5. Høytlesing stimulerer barnets språkutvikling. Når vi leser høyt for barnet møter barnet flere ord enn det gjør i dagligtalen og i tekstene som barnet leser selv. Derfor fører høytlesing til at barnet får et større ordforråd. Litteraturen er en effektiv vei til et rikt språk. 

6. Høytlesning fører til bedre leseferdigheter. I skolen er lesing det viktigste kompetanseområdet. Barn som blir lest for blir selv bedre lesere. Leser du høyt for barnet ditt får det et godt utgangspunkt for å lykkes på skolen. 

7. Høytlesing fører til bedre skriveferdigheter. Barn som får høre et stort utvalg fortellinger, blir kjent med fortellingens grunnleggende oppbygging. Dette er grunnleggende når man skal skrive en tekst. Barn som blir lest høyt for skriver bedre tekster. 

8. Høytlesning trener barnets konsentrasjonsevne. Når du leser for barnet lærer barnet å lytte og konsentrere seg om noe dere sammen retter oppmerksomheten mot. 

9. Barnet får positive erfaringer med lesing. God litteratur gir barn og foreldre den umiddelbare gleden ved en god historie som er fortalt på en god og spennende måte. 

10. Dere deler en kunstopplevelse. Når du leser for barnet ditt, gir du deg selv og barnet en kunstopplevelse. 

 

INFO:

- Bading 11.4 ( Barna må være levert til kl 8.30) 

- Foreldremøte  22.4 kl 17.30 ( Informasjon om resten av året)

- Ta en opprydding i skapet til barnet. Vi har behov for tynnere klær fremover:

  •      Tynn lue eller pannebånd
  •      Tynn dress eller utebukse og jakke
  •      Regntøy
  •      Skiftetøy
  •      Goretexsko / joggesko
  •      Støvler
  •      Tynne votter / regnvotter 

 

Spør hvis noe er uklart :)

Hilsen

Hege, Linda, Eirik og Janne