Månedsinfo April - Eyde

Tilbakeblikk på måneden som har vært

Vi har i mars fått to nye barn på vår avdeling, og vi vil ønske dere hjertelig velkommen til oss på Eyde. I mars har vi også endelig hatt litt mere mulighet til å være ute, enn det vi har hatt tidligere i vinter. Snøen og isen er smeltet bort og vi kan leke i sandkassa, hoppe i søledammer, klatre, løpe og tegne med kritt og andre gøye aktiviteter. Vi har vært på tur til kirkeparken, der spiste vi nista vår sammen, vi utforsket området, klatret, løp og hadde det veldig gøy i hverandres selskap. Det å dra på tur er en fin arena for å gi barna gode opplevelser, mestring og minner for livet. Det blir nok flere turer i tiden fremover. :)  

 

 

Eyde har startet på et prosjekt som vi har valgt å kalle «Det spirer og gror». Her skal barna gjennom våren plante frø, og se hvordan det vil utvikle seg til å spire opp blomster og grønnsaker. Vi håper noe av det er klart for å spises før sommerferien, blant annet reddiker og gressløk. Vi har jukset litt, og kjøpt stiklinger av tomat, snacks-agurk og paprika som forhåpentligvis gjør ventetiden litt kortere🤩

Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid (R.-17, s.50). 

 

Dette skjer i tiden fremover 

Det nærmer seg påske, og i den anledning holder vi på med påske-aktiviteter. Det står i rammeplanen under Kunst, kultur og kreativitet at: «Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlag for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid. I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk» (R.-17, s.50).

 

Foreldremøte

Vi vil også ønske velkommen til foreldremøte tirsdag 22.4 kl 17.30-19.30, på Yli. Sett av dato, agenda kommer om ikke så lenge :-)

FEM TIPS TIL FORELDRE SOM SKAL PÅ FORELDREMØTE:  

- Forbered deg godt.  

- Snakk med andre foreldre.  

- Sett deg ved siden av en du ikke har snakket så mye med før. Foreldremøte er en gyllen anledning til å bli kjent med nye foreldre og å knytte bånd på tvers av foreldregruppen. 

- Er det mulig med barnevakt slik at begge foreldrene kan gå? Foreldremøter er en god plattform for dialog om barnehagehverdagen også foreldrene imellom. 

- Engasjer deg! Kunne du tenke deg et verv i samarbeidsutvalg? Disse representantene velges gjerne ut på foreldremøte og det kan være lurt å ha tenkt gjennom i forkant om dette kan være noe for deg. Interessert i å vite mer og samarbeidsutvalget gjør?Les om hva SU er her:  SAMARBEIDSUTVALGET

Kom gjerne med forslag til barnehagen eller samarbeidsutvalget om form og innhold på foreldremøter for et best mulig foreldresamarbeid.

 

Etter påske i uke 17 og 18 er det beredskapsuker.

Dette er uker hvor det skapes mer bevissthet rundt førstehjelp, og andre nødsituasjoner som kan oppstå i barnehagen.

På Eyde vil vi bli kjent med Henry, som er en maskot fra Røde Kors. Han tar oss med på situasjoner hvor man må passe seg, og det beste er når vi må ta på plaster der han har «blod».

 

Omsorg

Rammeplanen sier:

Barnehagens verdigrunnlag skal formidles, praktiseres og oppleves i alle deler av barnehagens pedagogiske arbeid. Barndommen har egenverdi, og barnehagen skal ha en helhetlig tilnærming til barnas utvikling. Barnehagens samfunnsmandat er, i samarbeid og forståelse med hjemmet, å ivareta barnas behov for omsorg og lek og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Lek, omsorg, læring og danning skal ses i sammenheng (R.-17, s.7).

Å møte individets behov for omsorg, trygghet, tilhørighet og anerkjennelse og sikre at barna får ta del i og medvirke i fellesskapet, er viktige verdier som skal gjenspeiles i barnehagen (R.-17, s.7).

Omsorg er en forutsetning for barnas trygghet og trivsel, og for utvikling av empati og nestekjærlighet. Barnehagen skal gi barna mulighet til å utvikle tillit til seg selv og andre. I barnehagen skal alle barna oppleve å bli sett, forstått, respektert og få den hjelp og støtte de har behov for. Barnehagen skal aktivt legge til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barna og personalet og mellom barna, som grunnlag for trivsel, glede og mestring. Personalet skal arbeide for et miljø som ikke bare gjør barna til mottakere av omsorg, men som også verdsetter barnas egne omsorgshandlinger (R.-17, s.19).

 

Litt i fra boken «Omsorg i barnehagen» av Kristin Rydjord Tholin.

Begrepet omsorg består av to ord, «om» og «sorg», hvor det siste kommer av det tyske ordet «sorgen» som betyr å sørge for. Synonymer til omsorg vil dermed være nettopp det å sørge for, å ta vare på eller å vise omtanke. Vi mennesker kan oppleve omsorg gjennom blant annet berøring og varme blikk. Stort sett vil omsorg assosieres med noe positivt, men kan ha negative assosiasjoner for dem som har opplevd omsorgssvikt eller manglende omsorg. Det finnes mange forståelser av hva omsorg er, og man bør derfor være bevisst på at barn kan ha ulike opplevelser og erfaringer med omsorg. Hva omsorg er kan være vanskelig å definere ettersom det kan variere ut ifra perspektiv, men Tholin tar utgangspunkt i denne definisjonen: «En omsorgsrelasjon består av deltakere der begge bidrar og er aktive parter, og hvor forholdet mellom dem kjennetegnes av særlige kvaliteter som begge anerkjenner som omsorg».

Barns omsorgshandlinger

Det er ofte slik at barn under 3 år blir sett på som mottakere av omsorg, men flere forskere mener at 1-2 åringer også kan være omsorgsgivere. Daniel Stern er en av de som mener at barn med sitt nonverbale språk kan dele opplevelser med andre helt fra de er nyfødte. De små barna kommuniserer gjerne ikke med verbalt språk, men de kan praktisere omsorg gjennom inntoning og tilpassede handlinger. 

 

Litt praktisk info

Skiftetøy: 

Vi liker godt å være ute, da får vi større plass å boltre oss på, og vi får brukt kroppen på en annen måte enn vi får inne. Vi får utvikle motoriske egenskaper og kjenne på en mestringsfølelse over alt vi får til. Det at vi er mye ute krever at barna har nok skiftetøy og godt utetøy. Gjerne parkdress og regntøy, goretex-sko og støvler. Pass gjerne på at regntøyet er uten hull, at det er strikker på bukser og dresser til å ha under skoene. 

Onsdager: 

På onsdager er det nistedag/turdag i barnehagen, barna må denne dagen ha med seg tursekken sin med sitteunderlag, niste, ei drikkeflaske og noe snaks (eks: kjeks, frukt, yoghurt eller smoothie). Det kan være lurt om kjeks, yoghurt eller lignende ikke ligger i samme boks som maten, da det ofte er noen som ikke vil spise maten sin når de ser fristelsene. :)

 Sykdom: 

Omgangssyke, oppkast & diaré: Barn med oppkast og/eller diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie.  

Feber: Barn med feber anbefales å bli holdt hjemme til de har vært feberfrie i et døgn. 

Almenntilstand: Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt: Får du god kontakt med barnet som vanlig? Vil barnet leke? Har barnet lyst på drikke? Har barnet jevnlig våte bleier? Har barnet normal hudfarge? Virker det som barnet strever med pusten? Har barnet problemer med å holde seg våken?

Når vi sier at et barn har god almenntilstand, mener vi at barnet har god helse og energi, og at det virker friskt og i godt humør. Dette innebærer at barnet ikke viser tegn på sykdom som feber, vond hoste eller uvanlig trøtthet, og at det kan delta i aktiviteter som normalt. Det er og viktig at matlyst er tilbake, så barnet får i seg mat til ny energi i løpet av dagen. Er barnet fortsatt såpass redusert at det trenger 1-1 voksenkontakt, kan vi ikke gi barnet den omsorgen det trenger- og barnet har det bedre hjemme. 

 

Dagsrytmen på Eyde:

Kl. 06.45 – Barnehagen åpner

Kl. 07.15-08.15 – Frokost

Kl. 09.00 – Vi deler oss i mindre grupper

Kl. 10.30 – Bleieskift

Kl. 11.00 – Lunsj

Kl. 11.30 – Sove eller lek inne/ute

Kl. 13.30 – Bleieskift

Kl. 14.00 – Fruktmåltid

Kl. 14.30 – Lek inne/ute

Kl. 16.30 – Barnehagen stenger

 

 

Klem fra Monica, Line, Elisabeth, Siv, Hanne, Caroline, Yina & Merethe <3