Månedsbrev for april - Birkeland

Månedsbrev for april  

I mars har endelig våren kommet og vi har fått vært masse ute. Det har vært ganske vått under snøsmeltingen, men barna har kost seg med vannlek og annen lek. Med mindre snø og varmegrader har vi fått gått tur på nistedager. Vi har vært både i eplehagen og i Skolandparken. Mars har bydd på flere bursdager som har blitt feiret med krone, bursdagssamling, eventyr, raketter og fruktmonster.

 

Dette skjer i april 

I april kommer vi først til å ha fokus på påske. Da vil vi lage påskepyntog snakke om påske i samlinger. Vi kommer til å fortsette å gå på tur de onsdagene været tillater det og være masse ut i barnehagen.Nå som snøen smelter og det blir varmere kommer vi til å følge med på det som skjer ute nå som våren kommer og det begynner å spire og gro og småkryp og insekter kommer frem. 

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider (Rammeplan for barnehage, s.52, 2017).  

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring(Rammeplan for barnehage, s.52, 2017). 

Etter påske er det beredskapsuke. Da vil vi ha fokusførstehjelp og barna vil lære litt om hva de skal gjøre hvis de kommer opp i ulike situasjoner hvor noen trenger hjelp.Vi vil bruke et opplegg fra røde kors om Henry som er et pedagogisk læringsopplegg utviklet for barn i alderen 3-8 år. Målet er å lære barn i barnehagen og barneskolen om førstehjelp. Henry-opplegget er utviklet for å øke barns bevissthet om, kjennskap til og interesse for førstehjelp (Rødekors.no). 

Viktige datoer 

  • Barnehagen er stengt 16 april t.o.m  21 april. Fint om dere gir beskjed om barna kommer eller ikke mandag og tirsdag i påskeuka. 

  • Torsdag 1.5 er også barnehagen stengt 

Klær 

Fremover er det fint om barna har regntøy og parkdress i skapet. Hvis barnet ikke har parkdress er det greit med regnbukse og en tynn jakke, regnjakke kankan bli veldig klamt. Hvis barnet har vanlige støvler kan det være greit med et par ullsokker som passer å ha i støvlene. Vi anbefaler gore-tex sko som overgangsko på denne tiden. 

Skift i skapet 

  • Bukser 

  • Genser 

  • Truser 

  • Sokker 

  • Superundertøy/ullundertøy 

I skuffen 

  • Mellomlag ull eller fleece 

  • Votter (Gjerne to par) 

  • Tynn lue/pannebånd og hals 

  • Varme sokker 

  • Ull/superundertøy 

Nistedag 

På onsdager er det fint om barna er levert før kl.09.30. Skal vi på tur prøver vi å være klare til å gå kl.09.30. Har barna med varm drikke denne dagen er det fint om den er temperert slik at den ikke er alt for varm for barna å drikke når det er tid for lunsj. 

 

Liv og røre - Kosthold og matglede 

Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna grunnlag for å utvikle matglede og sunne matvaner, og det skal også være en arena for samtaler og inkludering. Gode rammer for måltidet, med ro og nok tid til å nyte maten med gode samtaler bidrar til å bygge sosiale relasjoner. 

Barna bytter på å være med på å forberede maten og da får de også smake litt når de for eksempel kutter grønnsaker.  

Tilknytning 

Små barn er nærmest genetisk programmert til å reagere negativt på separasjonen fra foreldrene, og dette kan gjelde vesentlg lenger enn det første leve året (Gunnar, Talge, og Herrera, 2009).  

Tilknytning er det sterke følelsesmessige båndet barnet etablerer til de nærmeste omsorgspersonene sine. Små barn knytter seg til personer som gir dem fysisk og emosjonell omsorg, er stabilt tilstede i barnets liv og vil inngå en positiv, nær og forutsigbar relasjon til dem (Smith,2002).For å bygge opp trygge tilknytningsrelasjoner til omsorgspersoner trenger små barn sensitiv oppmerksomhet og mye tid sammen med omsorgspersonene (Bowlby, 2007). Når tilknytningen er etablert er det omsorgspersonen barnet vil søke aktivt i situasjoner som oppleves som skremmende eller krevede. Omsorgspersonen vil da blir barnets trygge havn (Drugli,2017, s.44). 

På våren benytter vi mye av tiden til tilvenning på nye avdelinger. Eyde-barn som skal flytte over på ny avdeling kommer til oss på besøk fast dag i uken. Da er de sammen med voksne og barn som de skal være sammen med til høsten. En voksen fra deres avdeling er alltid med på besøksdagen. Neste års Bjørnehulafår også muligheten til å bli kjent med avdelingen Bjørnehula, vi snakker mye om hva som er i vente til høsten. Det er mange barn som venter spent på høsten og nye morsomme opplevelser. Det er stor stas å tenke på alt det gøye Bjørnehula opplever.