Månedsbrev Mai på Eyde

Tilbakeblikk på måneden som har vært:

Været den siste tiden har vært veldig bra, og da har vi også vært mye ute. Gjennom å være ute får barn kunnskap og ferdigheter og utvikler en relasjon til naturen. Med det følger respekt og et ønske om å ta vare på naturen senere i livet. Alle barna virker til å trives godt ute, spesielt i sandkassene og skliene. Syklene blir også brukt flittig, samt huskene. Grovmotorikken til barna blir også mer utfordret med et ujevnt underlag, klatrestativ, benker mm. 

Påskebarnehage: 

I forkant av påsken har vi laget påskekyllinger med kinder-egg og malet påskekyllinger. Vi hadde også en forskerdag i påsken hvor vi hadde to eksperimenter. Vi laget vulkan, og etterpå slim av maizena og vann ute. Når de slo på slimet var det være hardt, mens hvis de tok i det forsiktig var det mykt og rennende. Gjennom utforskning med sansene utvikler barnet et spørsmål, som fører til det å undersøke, gripe, lukte, lytte, kjenne, stirre og smake. Sanselek er en del av en vitenskapelig prosess i barnet. Sansestimulering og sansemotoriske aktiviteter er viktig for hjernens utvikling. 

      

 

Beredskapsuker i uke 17 og 18:

I forbindelse med beredskapsuker har vi hatt bamsesykehus:

I disse tider har nesten alle barn erfaringer med legebesøk eller sykehus. Onsdag 30.04 hadde vi bamsesykehus i barnehagen, da fikk alle barna ha med en av de syke bamsene som bor hjemme. I grupper var barna på verandaen og hadde på seg hette på hodet, munnbind og satte plaster på bamsene sine. De kunne også bruke stetoskop og sprøyter på bamsene. Barna fikk erfare å vise omsorg og hjelpe bamsene som var syke eller hadde fått sår. De satt på plaster og sjekket hjertedunken. Siv og Monica var sykepleiere/leger/kirurger som assisterte barna i det de gjorde. 

Dette skjer i tiden fremover: 

17. mai er like rundt hjørnet og i den forbindelse skal vi gjøre noen forberedelser. 16. mai skal vi øve på å gå i tog i barnehagen, spise pølser og kose oss med is. I Rammeplanen (2017) står det at "Personalet skal samtale med barna om deres og andres kunstneriske og kulturelle uttrykk, gi rom for, støtte og berike barnas bearbeiding av møter med kunst og kultur, være lydhøre, anerkjenne og imøtekomme barns egen tradisjonskultur og barnekultur, være lyttende og oppmerksomme på barnas ulike kulturelle uttrykk, vise respekt for deres ytringsformer og fremme lyst til å gå videre i utforsking av de estetiske områdene (s. 51).

 

Tilvenning:

Elisabeth har tatt med seg tre og tre barn hver tirsdag og torsdag til Birkeland-huset for tilvenning. Der har vi vært med på samling, leika og spist. Vi har også fått vært med på tur sammen med de til Eplehagen, og vil fortsette å bli med på tur for å tilvenne barna dette også.

Det er en fordel at de som skal over til Birkeland etter sommeren, får bli kjent med huset og de ansatte slik at overgangen ikke blir for stor. 

I Rammeplan for barnehage står det; "Overganger skjer også innad i barnehagen. Personalet skal sørge for at barn og foreldre får tid og rom til å bli kjent med barna og personalet når de bytter barnegruppe". Målet vårt er at barna skal oppleve en trygg overgang fra base til base.

For at barna skal få oppleve en trygg overgang fra småbarnsavdeling til mellomavdeling, er det avgjørende at de blir trygge på de ansatte på den andre avdelingen. 

Tilknytningsteorien handler om utvikling av de første opplevelsene av å føle seg trygg i samspill med andre mennester, og om hvordan nære og gode relasjoner utvikles. Den beskriver også hva som skjer når barnet ikke får anledning til å inngå i relasjoner preget av trygghet og omsorg. Overganger og andre utfordringer i livet takles best når vi opplever en følelse av emosjonell trygghet. Trygghet er et sentralt begrep i tilknytningsteorien. Små barn er født med en biologisk predisposjon for å være i samspill med og utvikle tilknytning til sine omsorgspersoner. Barns emosjonelle og sosiale utvikling foregår i hovedsak i de nære tilknytningsrelasjonene, og gode relasjoner er avgjørende for barna trivsel og fungering. De utgjør en basis som får barn til å føle seg trygge, og som setter dem i stand til å delta i utforskning og lek. Små barn etablerer nære relasjoner til sine omsorgspersoner i barnehagen når de over tid erfarer at den ansatte trøster dem, hjelper dem med å løse konflikter, støtter dem i leken, skifter bleie på dem, gir dem mat og legger dem. Samt deler deres glede og utfordringer (Drugli, Lekhal & Buøen, 2020, s. 29-30)

 

Barnehagen er stengt disse dagene:

Torsdag 30. mai

Fredag 31. mai

 

Litt praktisk info

Skiftetøy: 

Vi liker godt å være ute, da får vi større plass å boltre oss på, og vi får brukt kroppen på en annen måte enn vi får inne. Vi får utvikle motoriske egenskaper og kjenne på en mestringsfølelse over alt vi får til. Det at vi er mye ute krever at barna har nok skiftetøy og godt utetøy. Gjerne parkdress og regntøy, goretex-sko og støvler. Pass gjerne på at regntøyet er uten hull, at det er strikker på bukser og dresser til å ha under skoene. 

Onsdager: 

På onsdager er det nistedag/turdag i barnehagen, barna må denne dagen ha med seg tursekken sin med sitteunderlag, niste, ei drikkeflaske og noe snaks (eks: kjeks, frukt, yoghurt eller smoothie). Det kan være lurt om kjeks, yoghurt eller lignende ikke ligger i samme boks som maten, da det ofte er noen som ikke vil spise maten sin når de ser fristelsene. :)

 

Dagsrytmen på Eyde:

Kl. 06.45 – Barnehagen åpner

Kl. 07.15-08.15 – Frokost

Kl. 09.00 – Vi deler oss i mindre grupper

Kl. 10.30 – Bleieskift

Kl. 11.00 – Lunsj

Kl. 11.30 – Sove eller lek inne/ute

Kl. 13.30 – Bleieskift

Kl. 14.00 – Fruktmåltid

Kl. 14.30 – Lek inne/ute

Kl. 16.30 – Barnehagen stenger

 

 

Klem fra Monica, Line, Elisabeth, Siv, Hanne, Caroline, Yina & Merethe <3